Nawilżanie iconNawilżanie iconNawilżanie iconNawilżanie icon
  • Firma
    • O nas
  • Oferta
    • Dobór systemu
    • Agregaty
      • CMSeco60
      • CMSpro480
    • Systemy nawilżania
      • System liniowy
  • Baza Wiedzy
    • Zastosowanie
  • Kontakt
✕

Nawilżanie Żywności

Nawilzanie FOGsys

Przemysł spożywczy



Przemysł spożywczy w dużej mierze składa się z owoców, warzyw mięsa, wędlin czy też ryb, wszystkie te produkty zawierają w sobie duże ilości wody. Dlatego bardzo ważne są odpowiednie warunki ich przechowywania oraz przetwarzania. Czy wiesz, że produkty spożywcze przetrzymywane w nieodpowiednich warunkach szybciej się psuja i stają się doskonałą pożywką dla bakterii?

System nawilżania powietrza odpowiedzialny jest za utrzymywania odpowiedniego poziomu wilgotności powietrza dzięki czemu znacząco można przedłużyć dobrą jakość oferowanych przez nas produktów. Jak już wcześniej wspomniałem większość produktów spożywczych zawiera w sobie spore pokłady wody. Podczas złej wilgotności powietrza na przestrzeni magazynowej nasze produkty tracą wodę, co za tym idzie zmniejsza się ich waga, wytrzymałość oraz odporność. Szybciej tracą swoją świeżość i nie są już tak atrakcyjne jak wcześniej. Utrata świeżości następuje głównie z powodu szybkiej utraty wody, czyli odwadniania się produktów czyli odparowywania wody. Następuje to na skutek różnicy danego produktu a jego otoczenia.

Zastosowanie rozwiązania w postaci systemu nawilżania powietrza firmy FOGsys niesie za sobą sporo korzyści, które pomogą nam w usprawnieniu naszego przedsięwzięcia oraz poprawienie jakości składowanych produktów. Zapewniamy stały poziom wilgotności w przedziale 45%-55%, czego też pozytywnym skutkiem ubocznym jest zabezpieczenie przed możliwością powstania oraz rozwijania się bakterii. Żywność przechowywana w odpowiednim otoczeniu utrzymuje swój zapach świeżości oraz mięso pozostaje w swoim naturalnym kolorze ( w zamrażalniach oraz chłodniach).




Polecane przez nas miejsca w których powinno się zakładać takie instalacje to:

- magazyny przechowywania żywności,
- magazyny służące do przechowywania owoców i warzyw,
- sklepach oraz marketach na działach spożywczych typu: owoce, warzywa, mięso, nabiał,
- a nawet w lodówka i chłodniach służących jako przestrzeń magazynowa relatywnie szybko psujących się produktów,
Nawilżanie Żywności

Przemysł Tytoniowy

Tytoń
Tytoń i papier są materiałami higroskopijnymi, tracą wilgoć, gdy powietrze jest zbyt suche. Optymalną temperaturą dla przetwarzania tytoniu jest 20 – 24 stopnie Celsjusza oraz wilgotność powietrza na poziomie 55-75%. Suche powietrze znacząco obniża właściwości tytoniu co powoduje jego kurczenię się , kruchość a nawet utratę wagi. Tytoń jest specyficzny dlatego, że nawet w przeciągu kilku godzin zauważa zmiany temperatury oraz wilgotności, co też za tym idzie potrzebujesz niezawodnego systemu nawilżania powietrza firmy FOGsys. Przetwarzanie tytoniu to nie wszystko. Pozostaje jeszcze kwestia jego składowania. Odpowiednio składowany tytoń, w stałej temperaturze oraz wilgotności powietrza w znacznej ilości zmniejsza straty produkcyjne, poprawiając tym samym jakość produktu końcowego oraz chroniąc nas tym samym przed niechcianymi stratami ekonomicznymi. Liście tytoniu posiadające odpowiedni poziom nawodnienia zachowują swoją elastyczność co znacznie ułatwia możliwości produkcyjne oraz straty przy produkcji papierosów.

Przemysł winiarski

Przemysł winiarski jest bardzo trudny oraz wymagający jeśli chodzi o przechowywanie wina. Wina potrzebują wysokiej wilgotności powietrza, odpowiedniej temperatur oraz zacienionego miejsca czyli piwnicy. Jak wiemy piwnice w pewnych okresach mają problem osiągnąć odpowiedni poziom wilgotności co może wywołać wiele problemów. Niski poziom wilgotności powoduje odparowanie win co za tym idzie utratę jego ceny oraz jakości. Wilgotność powietrza ma także wpływ na drewniane beczki w których przechowywane jest wino, co również może przysłużyć się do utraty jego jakości. Optymalny poziom wilgotności dla piwnicznego składowania win wacha się pomiędzy 65 a 85%. Przekroczenie tej wilgotności czyli 85% również nie jest najlepszą decyzją, taka wilgotność sprzyja rozwijaniu się grzybów i pleśni. Dbając o odpowiednią wilgotność powietrza zapobiegniemy odparowywaniu wina oraz wyeliminujemy proces odwodnienia drewnianych beczek w których przechowywane jest wino.
Winnice
Share
0
© 2017-2024 | TECHPOINT | KLIMAPOINT | FOGsys | ATOMIOK | ProCAD Geodezja
    Ta strona korzysta z plików cookies aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda