Przemysł spożywczy
Polecane przez nas miejsca w których powinno się zakładać takie instalacje to:
- magazyny przechowywania żywności, - magazyny służące do przechowywania owoców i warzyw, - sklepach oraz marketach na działach spożywczych typu: owoce, warzywa, mięso, nabiał, - a nawet w lodówka i chłodniach służących jako przestrzeń magazynowa relatywnie szybko psujących się produktów,Przemysł Tytoniowy
Tytoń i papier są materiałami higroskopijnymi, tracą wilgoć, gdy powietrze jest zbyt suche. Optymalną temperaturą dla przetwarzania tytoniu jest 20 – 24 stopnie Celsjusza oraz wilgotność powietrza na poziomie 55-75%. Suche powietrze znacząco obniża właściwości tytoniu co powoduje jego kurczenię się , kruchość a nawet utratę wagi. Tytoń jest specyficzny dlatego, że nawet w przeciągu kilku godzin zauważa zmiany temperatury oraz wilgotności, co też za tym idzie potrzebujesz niezawodnego systemu nawilżania powietrza firmy FOGsys.
Przetwarzanie tytoniu to nie wszystko. Pozostaje jeszcze kwestia jego składowania. Odpowiednio składowany tytoń, w stałej temperaturze oraz wilgotności powietrza w znacznej ilości zmniejsza straty produkcyjne, poprawiając tym samym jakość produktu końcowego oraz chroniąc nas tym samym przed niechcianymi stratami ekonomicznymi. Liście tytoniu posiadające odpowiedni poziom nawodnienia zachowują swoją elastyczność co znacznie ułatwia możliwości produkcyjne oraz straty przy produkcji papierosów.
Przemysł winiarski
Przemysł winiarski jest bardzo trudny oraz wymagający jeśli chodzi o przechowywanie wina. Wina potrzebują wysokiej wilgotności powietrza, odpowiedniej temperatur oraz zacienionego miejsca czyli piwnicy. Jak wiemy piwnice w pewnych okresach mają problem osiągnąć odpowiedni poziom wilgotności co może wywołać wiele problemów. Niski poziom wilgotności powoduje odparowanie win co za tym idzie utratę jego ceny oraz jakości. Wilgotność powietrza ma także wpływ na drewniane beczki w których przechowywane jest wino, co również może przysłużyć się do utraty jego jakości. Optymalny poziom wilgotności dla piwnicznego składowania win wacha się pomiędzy 65 a 85%. Przekroczenie tej wilgotności czyli 85% również nie jest najlepszą decyzją, taka wilgotność sprzyja rozwijaniu się grzybów i pleśni.
Dbając o odpowiednią wilgotność powietrza zapobiegniemy odparowywaniu wina oraz wyeliminujemy proces odwodnienia drewnianych beczek w których przechowywane jest wino.